2023 m. Europos Parlamento Sacharovo premiją pelnė Mahsa Amini ir Irano moterys

Paskelbdama Europos Parlamento (EP) Pirmininkų sueigos sprendimą dėl 2023 m. Sacharovo premijos laureato, EP pirmininkė Roberta Metsola pažymėjo: „Rugsėjo 16 d. paminėjome Jina Mahsa Amini nužudymo Irane metines. Europos Parlamentas išdidžiai palaiko drąsiuosius ir nepaklūstančius, kurie toliau kovoja už lygybę, orumą ir laisvę Irane. Mes palaikome tuos, kurie net ir kalėjimo sąlygomis toliau palaiko judėjimą „Moterys, gyvenimas, laisvė“. Išrinkdamas juos 2023 m. Sacharovo premijos už minties laisvę laureatais, Europos Parlamentas prisimena jų kovą ir visus tuos, kurie sumokėjo didžiausią kainą už laisvę.“
2022 m. rugsėjį 22 metų kurdė Jina Mahsa Amini lankėsi Teherane, kur ją suėmė ir sumušė vadinamoji „moralės policija“ už tai, kad ji „netinkamai“ dėvėjo hidžabą. Jos mirtis po kelių dienų sukėlė masinius protestus Irane, kurių priešakyje buvo moterys. Su šūkiu „Moteris, gyvenimas, laisvė!“ jos protestavo prieš hidžabo įstatymą ir kitus diskriminacinius įstatymus.

EP daug kartų pasmerkė blogą žmogaus teisių padėtį Irane ir išreiškė palaikymą taikiems protestams bei praėjusių metų spalį paragino pritaikyti ES sankcijas pareigūnams, atsakingiems už J. M. Amini mirtį. Šių metų sausį europarlamentarai paragino įvesti dar daugiau sankcijų Irano režimui, o Islamo revoliucijos sargybinių korpusą įtraukti į ES teroristinių organizacijų sąrašą.

Kiti šių metų Sacharovo premijos finalininkai buvo Nikaragvos žmogaus teisių aktyvistė Vilma Núñez de Escorcia ir monsinjoras José Álvarez Lagos, o taip pat už nemokamus, saugius ir legalius abortus kovojančios moterys: lenkė Justyną Wydrzyńską, salvadorietė Moreną Herrerą ir amerikietė Colleen McNicholas.

Sacharovo premija bus įteikta gruodžio 13 d. Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje.

Prestižinę Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą premiją už minties laisvę EP skiria kasmet. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Laureatus išrenka EP pirmininkas ir politinių frakcijų lyderiai. Premijos dydis – 50 tūkst. eurų. 2022 m. Sacharovo premija skirta drąsiems Ukrainos žmonės, atstovaujamiems jų prezidento, išrinktų lyderių ir pilietinės visuomenės.

Daugiau informacijos